Bali  – Resa med barn!

Jag har fått massvis med mail angående resor till Bali. Väldigt kul tycker jag! (För er nya läsare: I somras kom vi hem från Bali efter ett halvårs föräldraledighet.)

Bali är en fantastisk och väldigt speciell ö. De flesta balineser är hinduer och spenderar mycket av sin tid med att offra gåvor och ha olika ceremonier. Är det ceremoni på Bali och man är balines, då är man ledig. Inga undantag. Varje hus har sitt egna lilla eller stora tempel, varje kvarter har sitt och dessa hör till ett större tempel i byn. Överallt hör man musik och känner doften av rökelse. En otrolig stämning som inte kan förklaras om man inte varit där. Det är inte konstigt att Bali kallas “Island of gods”. Det enda dåliga är att man vill åka tillbaks igen och igen. Både jag och Johan är uppe i tvåsiffrigt besöksantal och Zion har redan varit på Bali tre gånger. Hela familjen älskar alltså Bali.

Jag kommer säkert missa endel frågor eftersom många har varit på Instagram, men då är det bara att fråga på i kommentarerna!

 

Är det billigt på Bali?

Vill man bo och äta billigt kan man absolut göra det. Under de senaste åren har Bali ändrats mycket. Mer västländsk-anpassat med mycket femstjärniga hotell och fine dining. Starbucks finns överallt och shopping mallen trängs. Men det genuina finns kvar. Man måste bara ta sig en bit utanför de värsta turistområdena som Kuta, Sanur, Nusa Dua och Seminyak.

Vi valde att bo i Canggu. Ett mysigt område som har allt. Både det äkta balinesiska och de lyxigare alternativen. Här finns mycket hälsokost, risfält, surf och mysiga cafeér. Inga Starbucks. Ännu i alla fall…

 

När är bästa perioden att åka till Bali?

Regnperioden börjar i november och håller på till ungefär mars. Under jul och nyår är det väldigt mycket turister, så bilköerna är oändliga. Vill man ha massa sol är bästa perioden från maj. Sommaren har mer turister, så vill man ha det lite lugnare och tycker det är ok med lite regnskurar då och då är hösten och våren bäst. Jag är för det sistnämnda.

 

Hur är det med regnperioden?

Under regnperioden (november till mars) kan det regna rätt mycket, men oftast bara i perioder. Vanligast är att det regnar någon timma sen är det sol igen. Men det kan gå veckor då det inte regnar alls.

 

Hur hittar man hus att hyra?

Vi hyrde hus genom balitreasureproperties. Poolrengöring, gardner, el, internet, städhjälp etc brukar tillkomma. Om man inte är borta längre än en månad kan det vara lättast och billigast att leta på Airbnb eller Agoda.

 

Hur är stränderna och havet?

Okej, det är inte som i Thailand. Balis stränder är rätt smutsiga, speciellt under regnperioden då mycket smuts kommer ner från bergen. Balineserna är inte heller jättebra på att ta hand om sina sopor. Men de flesta hus har pool, och vissa ständer är jättefina. Speciellt runt Sanur och Nusa Dua. Hela omgivningen väger upp för stränderna och havet, för det finns så mycket mer att se och göra på Bali än att ligga på en strand och bränna sönder huden. Är man däremot ute efter en renodlad solsemester hade jag inte åkt till Bali.

 

Finns det bra mat och mycket glutenfritt?

Det finns det faktiskt. Seminyak, Ubud och framförallt Canggu har ett stort utbud av hälsohak. På de flesta ställen kan man till exempel välja glutenfritt bröd istället för vanligt. Rawfood och smoothie-bolws är två av Balis specialiteter.

 

Läs mer:

I Bali-guiden för hela familjen hittar du massa mer info om att resa under en längre period med barn.

 

Bali_folkesson_1 Bali_folkesson_2 Bali_folkesson_3Bali_folkesson_5 Bali_folkesson_6 Bali_folkesson_7 Bali_folkesson_8 Bali_folkesson_9 Bali_folkesson_10 Bali_folkesson_11 Bali_folkesson_12 Bali_folkesson_13 Bali_folkesson_14 Bali_folkesson_15 Bali_folkesson_16 Bali_folkesson_17 Bali_folkesson_18 Bali_folkesson_19 Bali_folkesson_20 Bali_folkesson_21 Bali_folkesson_22 Bali_folkesson_23

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

12 kommentarer

 1. Tack för grymma tips! Funderar själv på att åka till Ubud och jobba platsoberoende därifrån en månad under jan/feb. Så blev ännu mer pepp på att verkligen göra det nu! <3

 2. Jag var i Sanur två veckor i slutet på sept/blrjan på oktober. Perfekt väder, typ inga turister och massa mysiga och billiga resturanger, både vanliga och organic-ställen med massa sallader och sockerfria/glutenfria desserter. Jag upplevde inte Sanur som turistigt men det kanske berodde på tidpunkt. Jag hade aldrig valt att bo i Ubud eller Kuta eller Seminyak utan hellre åkt till de ställena på utflykt, men det är bara min åsikt 🙂

 3. Hej du.
  Jag har varit en hel del på Bali (och resten av landet) men det var lääänge sedan. Nu tänker jag mig en månad där tillsammans med min 10-åriga dotter och JAG vill lära mig surfa. Hon är inte lika sugen på det (ännu) men man vet aldrig. Jag har försökt googla efter surfskola med svensk personal så kanske tröskeln är lägre för henne men hittar ingen. Min erfarenhet säger mig att det finns ett helt hav av alternativ när man väl är på plats och jag tänkte därför kolla med dig om du har något tips?
  Tack på förhand.

 4. Hej Cecilia. Vi åker till Bali på söndag och ska resa mellan Sanur, Ubud, Canggu och Uluwatu. Jag, min man och vår 10 månaders son. Våra funderingar går kring vilken vagn vi ska ha med? Ska man ha med den vanliga vagnen som har terränghjul och klarar det mesta plus att han sover riktigt bra eller kommer det ändå inte gå att dra vagn pga hård trafik och inga trottoarer? Isåfall bättre med en sulky som han ev. sover sämre i men man kan bära runt där det inte går att dra. Vad tror du? Hur gjorde ni? Vi tar även med bärsele.

  Andra frågan är barnmat? Finns det att köpa? Han gillar inte mat så mkt ännu, äter mest klämmisar, så vi valde att inte vaccinera mot Hepatit A. Hur mkt mat vågar man då låta som smaka på. Annars får det bli den vi tar med och så gröt och frukt om det inte räcker hela vägen tänker jag.

  Jättetacksam om du har tid att svara på mina funderingar innan vi åker 🙂
  Mvh supernervös hyperventilerande småbarnsmor som verkar tro att man inte har bebisar även i andra länder

  1. Hej! HÄRLIGT!!! det gör ni rätt i!
   Jag ahde tagit lilla vagnen (då man åker mycket taxi. Taxi är superbilligt, men åk endast BLUE BIRD GROUP. + bärsele, perfekt! Barnmat finns typ inte. Finns det är det svindyrt. Jag tycker absolut man kan ge barnen mat, men välj rena och bra resturanger. (inga hak jämte vägen typ) Endast flaskvatten och napp vid dusch. Man får lätt dålig mage. Ta med barnmat. väldigt värt! Tips är att beställa typ avokado, banan och mango och mosa. Alla dessa har skal = safe!

   Lycka till!! Det kommer gå superbra!

   // CEcilia

 5. Hej Cecilia,
  Shit vad fint det var. Gillade mest bilderna på familjen. Vi väntar in vårt 3:e nu och jag har tänkt mig att vi ska jumma oss ner till Spanien först för att testa på livet som en Digital nomad men efter att ha läst ditt inlägg här och min djupa förkärlek till Bali så kanske vi hoppar Spanien och går direkt på Bali istället. Vi hade faktiskt tänkt oss Bali men inte förrän man fått doppa tåna lite.
  Men nu med denna “lilla” guide och det jag läste hos http://www.offsidetravel.com om Bali så är jag ganska hooked. Tack så oerhört för den tid du lagt ner på detta inlägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close