Köttgryta med rostad sötpotatis

500 gr grytbitar av nötkött
1 gul lök
2 morötter
3 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
Peppar
Kryddpeppar
3 lagerblad
Några dl vatten
2 msk soja eller tamari

Gör så här:
Bryn köttet.
I med klyftad gul lök, hela vitlöksklyftor, morot, sötpotatis och tomatpuré.
Blanda och häll i vattnet, soja, pappar, kryddpeppar och lagerblad.
Låt puttra på låg värme i ca 2 timmar eller ca 6  timmar i crockpot.

 

Rostad sötpotatis

Sätt ugnen på 225°C. Skala och klyfta potatisen. Lägg i ugnsäker form och ringla över olivolja. Blanda runt så oljan kommer på alla sidor. Rosta i ca 20 minuter. Vänd runt klyftorna någon gång under tiden.

 

9 comments

  1. Hej intressant med sötpotatis. Jag har nog aldrig ätit det. Undrar vad det är för skillnad på den och vanlig potatis.

    Ha det gött

    1. Sötpotatis innehåller massa vitaminer och mineraler som inte finns i vanlig potatis. (sötpotatis är egentligen ingen potatis) Och sen tycker jag den är mycket godare än den vanliga :)

  2. Ser gott ut. Men två frågor: kan man äta sötpotatis när man äter LCHF eller plockade du bort den? Och: du använder inte mycket grädde o andra feta mejerier som många andra LCHF:are, använder du mer smör då för att få i dig mer fett eller hur gör du?

    1. Hej! Äter man strikt LCHF ska man hålla sig borta från sötpotatis. Jag försöker få i mig lite mer kolhydrater ett tag pga träningsupplägg. Mejerierna drar jag ner på för att min mage mår bättre. Men jag äter smör. Fett får jag genom kokosolja, feta grönsaker, smör, kött, fisk etc.

  3. För den som kör striktare, så kan man byta ut sötpotatisen mot kålrot som funkar som ett ypperligt alternativ, och då har man mer än halverat kolhydratmängden.

    Sötpotatis = 20 gram/hg
    Kålrot = 6 gr/hg

    Kålroten aka paleopotatisen kan gå som t ex mos, kokt, friterad eller rostad…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close