karragenan

“Vispgrädde 36% är perfekt när man vill ha lägre fetthalt utan att ge avkall på kvalitet och smak.”

Så skriver Arla om sin 36% vispgrädde. Faktum är att grädden inte ens hade varit visp-bar om de inte hade tillsatt karragenan. Och med hjälp av karragenan får den betydligt längre hållbarhet än den riktiga 40% vispgrädden. 21 extra dagar för att vara exakt. Och jag är rätt säker på att just hållbarheten spelar roll, inte att man “sparar in” 4% fett. Vill man ha fettsnålt köper man light/mini.

Karragenan – E 407
Karragenan kan orsaka gasbildning i tarmen. Djurförsök från början av 2000-talet tyder också på att ett ämne som bildas när karragenan bryts ner kan var cancerframkallande.

Vilken grädde väljer du?

Total
8
Shares

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

18 kommentarer

 1. Oh no!! Och jag som alltid har Skånemejeriers med lång hållbarhetstid. Tack för informationen, nu blir det den andra framöver! Synd bara att det inte går att bunkra den.

 2. Bra att du uppmärksammar detta! Jag upptäckte detta med E-nummer i grädden i somras och blev ju smått chockad. Trodde i min enfald att det som kallas vispgrädde och innehåller hela 36 % fett ska vara en okej naturlig produkt! Nu köper jag alltid den riktiga grädden utan E-nummer, för särskilt stor skillnad i fetthalt är det ju inte. Vill jag ha något med lägre fetthalt väljer jag kvarg eller yoghurt i stället, eller blandar den feta vispgrädden med mjölk.

 3. tack för att du hjälper oss hitta rätt! Jag hade ingen aning om detta, har hänt att jag köpt denna nån gång när den varit på extrapris men aldrig någonsin mer! tack igen 🙂

 4. Precis .. Blir man inte förbannad . Jag har alltid köpt 40% ig grädde vad är det att ta bort 4% . Samma sak med mellangrädden dem tillsätter förtjockningsmedel för att den ska gå att vispa … Nä tacka vet jag äkta vara …

 5. Grymt inlägg 🙂 Har visat mamsen, så förhoppningsvis köper hon fullfet grädde framöver! Åter igen, tack för en superbra blogg. Keep it up!

 6. Oj, då. Tack för informationen. Jag som just köpte hem ICAs 36% grädde. men när jag tänker efter borde jag ju förstå att det innehåller något obra pga att den håller längre än 40%ig grädde.

 7. Bra inlägg. Jag köpte alltid 36% förr, för det var bra med sskruvkork (?!???) och den hade lång hållbarhet, men senaste 2-3 månaderna har jag bara kört på 1-liters 40%. Synd att den 1-liters inte finns som ekologisk. Det går åt minst 1 liter i veckan här hemma…. 🙂

 8. Hade inte en ANING om detta och inte heller reflekterat över det!
  Gäller ju verkligen att se upp när man är och handlar!

 9. Om man nu skulle vilja ha en grädde med lägre fetthalt så har skånemejerier en matlagningsgrädde (kommer inte ihåg %-halten) som bara innehåller högpastöriserad grädde (precis som grädden), inget stabiliseringsmedel eller förtjockningsmedel. Denna säljs dock i en tetraflaska med skruvkork i plast på.. Hehe

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close