I morse ringde det på dörren. Där står min kusin hemkommen från Kina med en konstig kinesisk ask. Detta ska tydligen vara dunderkuren mot halsont. Det får man ju i alla fall hoppas med tanke på smaken…

Banlangen Keli
Indigowoad Root ( kinesiska : 板蓝根 , pinyin : bǎn lan gen ) är en traditionell kinesisk örtmedicin som kommer från rötterna av vejde. Det är också känt som radikala isatidis. Örten odlas i olika delar av norra Kina, nämligen Hebei, Peking, Heilongjiang, Henan, Jiangsu och Gansu. Rötterna skördas under hösten och torkas. Den torkade roten bearbetas sedan till granulat, som oftast konsumeras upplöst i varmt vatten eller te. Produkten, som kallas Banlangen Keli, är mycket populär i hela Kina, och används för att avlägsna toxiska värme, lindra halsont och för att behandla influensa, mässling, påssjuka, syfilis eller scharlakansfeber. Det används också för faryngit, laryngit, erysipelas och smaragd, och för att förhindra hepatit A, epidemisk hjärnhinneinflammation, cancer och inflammation.

 

20121120-120946.jpg

Missa inte Nyhetsbrevet!

Få tips, nyheter och nya recept direkt i inkorgen – Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

6 kommentarer

 1. Tänkte precis fråga dig om du har hittat något bra alternativ för att lindra halsont när jag upptäcker detta inlägg, alla halstabletter och liknande som jag tittat på innehåller socker eller olika former av sötningsmedel. Har du ett bra tips, på något som är lättare att få tag på en detta från Kina? 🙂

  Jag mailade dig tidigare om LCHF och graviditet och frågade dig då om du hade någon erfaremhet av detta. Nu är jag gravid i vecka 20 och har fortsatt att äta LCHF under hela graviditeten, den enda skillnaden är att jag har nu lagt till ett mellanmål på eftermiddagen innan träning. Jag mår strålande och har halvvägs i graviditeten gått upp knappt 3 kg vilket känns väldigt bra, jag märker stor skillnad på mig och mina gravida vänner som “passar på” att stoppa i sig både det ena och det andra under graviditeten. De pratar om gravid cravings, vilket jag är skonad ifrån och jag är övertygad om att min kost är anledningen till detta. De har i samma vecka som mig gått upp i vikt det minst det dubbla.
  Tack för din blogg!
  //Ida

  1. Hej ida! Härligt att du mår bra! Och bra att du lyssnar på kroppen och lägegr till lite extra mellanmål. Jag önskar att jag ätit bättre när jag var gravid. Jag gjorde PRECIS som dina vänner. Hetsåt massa skit och skyllde på att jag var ju ändå gravid och fet. Fy!

 2. Varför inte nu i fortsättningen tillåta lite ost? Man behöver inte alltid vara så extrem, det är okej att släppa kontrollen lite och äta lite god ost. Magen kanske mår lika bra av set med? kanske mest var mängderna grädde/yoghurt som spökade.

  Annars: grymt jobbat!!!

 3. Jag måste bara fråga..du har den perfekta hårfärgen, HUR har du gjort? ska till frissan snart och du har den ultimata hårfärgen och jag dör lite av hur fin den är och hur bra du passar i den..är det slingor? berätta =) KRAM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Close